Özel Huzurevi

Özel Huzurevi

Yazı İçeriği

Özel huzurevi zamana karşı koyamayan her bireyin fizyolojik sürecinin son adımı olan, bakım ihtiyacını karşılayabilmek adına hizmet veren kurumlar arasındadır. Yaşlı bakımında kişinin fizyolojik ve psikolojik açıdan ihtiyaçlarının giderilebilmesi oldukça önemlidir. Yaşlıların tüm ihtiyaçları kapsamlı bir şekilde giderilebildiği için, özel huzurevleri sağlığın sürdürülebilmesini destekleyebilecektir.

Özel huzur evi kurumları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan ve öngörülen, ‘’Yaşlanma ve Sağlık’’ programına uygun olarak hizmet verebilmektedir. Bu kurumlarda yaşlıların bakımına katkı sağlayabilecek uzman yaşlı bakıcıları, doktor, fizyoterapist, hemşire, mutfak personeli, güvenlik görevlileri ve temizlik görevlileri bulunmaktadır.

İstanbul Özel Huzurevleri

İstanbul özel huzurevleri, İstanbul içerisinde kurulmuş olan bakım evlerinin tamamını kapsamaktadır. Türkiye’nin en büyük şehri olma özelliğini elinde bulunduran İstanbul’da; şehir hayatı, ekonomik problemler, çalışan nüfus yoğunluğu ve yaşlı nüfusun kalabalık oluşu gibi nedenlerle bakımevlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İstanbul’da özel ya da devlete bağımlı olarak hizmet veren iki tür huzurevi bulunacaktır.

Özel olarak oluşturulan huzurevi türleri hizmet ve konfor açısından yaşlıların beklentisini rahatlıkla karşılayabilecektir. Yaşlıların büyük bir kısmı yaş alma sebebiyle sosyal etkileşiminden kopabilmekte ve kendilerini yalnız hissedebilmektedir. Huzurevi ortamları ise, kişilerin kendi yaşında akranı ile sohbet edebilmesi, sosyal aktivitelere katılabilmesini destekleyecektir.

Özel huzur evi, sağlık açısından bulundurduğu kapsamlı personel içeriği sayesinde sağlığın sürdürülebilmesini destekler. Alanında uzman personeller rutin sağlık kontrollerini yaparken, kronik hastalıkları mevcut olan yaşlılara bu hastalıklar üzerinden tedaviler düzenlemektedir. Bu kurumlarda özel olarak oluşturulan beslenme programları yaşlı bireylerin yaşına, sağlığına ve kalori ihtiyacına uygun olarak düzenlenmektedir.

Ayrıca var olan fizyoterapistler, fizik tedavi ihtiyacı bulunan kişiler için özel olarak rehabilitasyon programları düzenlemektedir. Kurumlarda bulunan dinlenme ve müzik terapisti odaları, kişilerin birlikte sohbet edebilme ya da müzik eşliğinde dinlenebilmesi için oluşturulmuştur. 7/24 kamera sistemi özelliği ile yaşlı yakınları, ortak dinlenme ve müzik odalarını izleyebilme imkanı bulabilmektedir.

Avrupa Yakası Huzurevleri arayanlar Büyükçekmece Huzurevini tercih etme şansına sahip iken, Anadolu Yakası Huzurevleri arayanlar için Pendik Huzurevi hizmet vermektedir.

Özel Huzurevi Kabul Şartları

Özel huzurevi merkezleri yaşlıların bakımını sağlayabilmek ve her yönden sağlığını sürdürebilmek için, bazı şartlar sunmaktadır. Bu şartları yerine getiremeyen yaşlıların merkezlere kabulü söz konusu değildir. Huzurevlerinin aradığı ilk şart yaş kriteridir. Dünya Sağlık Örgütü kapsamında yaşlı sayılarak, huzurevinde bakım alabilme yaşı 55 olarak belirlenmiştir. Özel huzurevleri kabul şartları konusunda Asude Yaşam ve Sağlık Merkezi’ni arayarak daha detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.

Bunun dışında var olan tüm kabul şartları, tüm huzurevleri için istenen genel bilgiler arasındadır. Konulmuş olan bu şartlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından oluşturulmuş ve düzenlenmiştir. İstenen şartlar;

  • Yaşlıların ruh sağlığının yerinde olduğunu kanıtlaması gerekecektir. Ruh sağlığını etkileyen nörolojik hastalıkları bulunan kişiler ancak yaşlı bakım merkezlerinin özel odalarında bakım alabileceklerdir.
  • Yaşlıların bulaşıcı hastalığa sahip olmaması gereklidir. Çünkü yaşlılarda bulaşıcı hastalığın varlığı, huzurevinin diğer sakinlerini de olumsuz etkileyebilir.
  • Özel huzur evi başvurusu yapan bireyin alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmaması gereklidir. Zararlı alışkanlıkların varlığı, diğer kişilerin güvenliğini de tehlikeye atmaktadır.
  • Başvuru yapan kişinin yatağa bağımlı olmaması ve bakımı için gerekli tüm ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılaması gereklidir. Yatağa bağımlı olan ya da bağımsız ihtiyaçlarını tam anlamıyla yerine getiremeyen yaşlıların bakımı, yalnızca bakım merkezlerinde yapılabilmektedir.
  • Yaşlıların maddi açıdan yoksunluk durumunu ispat etmesi gerekecektir.

Özel Huzurevi Yönetmeliği

Özel huzurevi yönetmeliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığının kapsamlı çalışması sonucuyla oluşturulmuştur. Bu yönetmelikte gerçek ve özel hukuki kişiler tarafından açılması planlanan ya da açılmış olan huzurevinde olması gereken bilgileri içermektedir. Yönetmelikte açılış işlemleri, işletme koşulları hizmet standartları, ücreti, personel sayısı, personel durumu, denetimleri, devri ve kapatılması gibi durumlara yönelik usul ve esaslar yer alır.

Yönetmelik 6 farklı bölümden oluşurken toplamda 42 madde içermektedir. Bu maddeler gerçek ve tüzel kişilerin yasal bir özel huzur evi açılabilmesi ve bu kapsamda hizmetler sunulabilmesini için 2008 yılında oluşturulmuştur. Sonrasında ise usul ve esaslar üzerinde türlü düzenlemeler yapılarak 2012 yılında tam anlamıyla kabul edilmiştir.

Yasal olarak oluşturulan bu yönetmeliğe uyulması tüm huzurevlerince zorunludur. Uyulmaması ve bu durumun denetimler sonrasında tespiti sonrasında türlü yaptırımlar söz konusu olabilmektedir. Bu yaptırımlar arasında para cezası, hizmetin durdurulması ve huzurevi kapatılması gibi durumlar yer almaktadır. 

Özel Huzurevi Fiyatları

Özel huzurevi fiyatları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan yönetmeliğe bağlı olarak belirlenmektedir. Her kurum bildirilen bu fiyat üzerinden aylık ücretini belirlemektedir. Belirlenen bu fiyatta alınan hizmetin içeriği de oldukça önemlidir. Özel huzur evi fiyatları, aylık olarak belirlenmekte ve ödemeleri aylık olacak şekilde yapılabilmektedir. Huzurevlerinde fiyatı etkileyen unsurlar arasında;

  • Odadaki yatak sayısı, (Tekli, ikili ya da üçlü)
  • Fizik tedavi ücretleri,
  • Refakatçi hemşire ihtiyacının var olup olmadığı,
  • Hastanın ruh sağlığı açısından Alzhemeir, Demans, Parkinson gibi hastalıklarının bulunması,
  • Fizik tedavi ihtiyacı,
  • Sağlık durumuna göre yatalak olup olmadığı,
  • Hasta bezi kullanımı
  • İlaç ve hastane ücretleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan kriterlerin var olup olmaması fiyatta farklılıkların doğmasına neden olacaktır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temizlik, refakat, teknik hizmet, günlük bakım hizmeti, aidat gibi bazı kriterleri baz alarak hem taban hem de tavan fiyat belirlemektedir. Her özel huzur evi taban fiyattan az, tavan fiyattan fazla olamayacak şekilde fiyat belirlemesi yapar. Son olarak belirlenen ücrete KDV eklentisi yapılarak, aylık ücret belirlenmektedir.