ALS Hastalığı Nedir: ALS, yürüme ve konuşma (motor nöronlar) gibi gönüllü kas hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerini etkiler. ALS, zaman içinde motor nöronların işlevini yitirmesine ve yok olmasına sebep olur.
Motor nöronlar beyinden omuriliğe, vücuttaki kaslara kadar uzanır. Motor nöronlarda meydana gelen hasar, kaslara iletilmesi gereken mesajın iletilememesine neden olur. Bu da hastanın kaslarını kontrol etmesini engeller.
ALS Hastalığı Nedir: ALS Hastalığı Ne Demek?
Kısaca bilgi vermek gerekirse, amyotrofik lateral skleroz veya ALS, sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir hastalıktır. Bu sinir sistemi hastalığı, kaslarda kontrol kaybı yaşanmasına sebep olur.
ALS için kullanılan bir başka isim ise Lou Gehrig hastalığıdır. Bunun sebebi, ünlü bir beyzbol oyuncusu olan Lou Gehrig’e ALS tanısı konulmuş olmasıdır.
Doktorlar genellikle ALS’nin neden oluştuğunu bilemezler fakat bazı vakalar kalıtsaldır.
ALS Hastalığı Nedir: ALS Hastalığı Neden Olur?
ALS, insanların%5 ila %10’unda kalıtsaldır. Diğer vakaların nedeni tam olarak bilinememektedir.
Araştırmacılar ALS’nin olası nedenlerini incelemeye devam ediyor. Çoğu teori, genetik ve çevresel faktörler arasındaki karmaşık bir etkileşime odaklanmaktadır.
ALS için belirlenmiş risk faktörleri arasında kalıtım, yaş, cinsiyet ve genetik gibi birçok farklı etken vardır.
ALS hastalığının ortaya çıkmasında etkisi olabilecek çevresel faktörler ise sigara içmek ve çevresel toksinlere maruz kalmaktır.
ALS Hastalığı Nedir: ALS MNH Hastalığı Nedir?
Motor nöron hastalığı (MNH) veya Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen amyotrofik lateral skleroz (ALS), gönüllü kasları kontrol eden ilerleyici motor nöron kaybına neden olan nörodejeneratif bir hastalıktır. ALS en sık görülen motor nöron hastalığı türüdür.
Yani ALS, motor nöron hastalıkları olarak bilinen daha geniş bir hastalık grubuna aittir.
Motor nöronlar, beyin, omurilik ve vücuttaki tüm kaslar arasındaki iletişimi sağlayan sinir hücreleridir. Motor nöronlar dejenere olduklarında, kaslara mesaj göndermeyi bırakırlar ve kaslar yavaş yavaş zayıflar, seğirmeye başlar ve boşa gider (atrofi).
Hastalığın ilerlemesi ile birlikte ise kişinin gönüllü olarak kaslarını kontrol etmesi zorlaşır.
ALS Hastalığı Nedir: ALS Hastalığı Tedavisi Nedir?
Günümüzde pek çok araştırma yapılmaya devam edilse de amyotrofik lateral sklerozun kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Mevcut tedavi yöntemleri hastalığın yavaşlatılmasında ve meydana gelebilecek komplikasyonların önlenmesinde etkili olabilmektedir. Bu sayede, hastalık tamamen iyileştirilemese de hastanın daha rahat ve bağımsız bir hayat sürmesi sağlanabilmektedir.
Hastanın bakımını sağlamak için birçok farklı alanda eğitilmiş entegre bir doktor ekibine ve diğer sağlık profesyonellerine ihtiyaç olabilmektedir. Bu, hastanın, hayatta kalma süresini uzatabilir ve yaşam kalitesini arttırabilir.
Uzman ekip, sizin doğru tedavileri seçmenize yardımcı olacaktır. Önerilen tedavilerden herhangi birini seçme veya reddetme hakkınız vardır.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
ALS Hastalığı Nedir: ALS Kas Hastalığı Nedir?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), beyninizde ve omuriliğinizde nöron adı verilen sinir hücrelerine saldıran bir sinir sistemi hastalığıdır.
Bu nöronlar beyninizden ve omuriliğinizden gönüllü kaslarınıza (kollarınızda ve bacaklarınızda olduğu gibi kontrol edebildiğiniz kaslar) mesajlar iletir.
Nöronların zarar görmesi ile birlikte kas kontrolünde sorunlar meydana gelmeye başlar.